Chronic-pain-science
Viscero-cutane reflexen en chronische pijn.
Het centrale zenuwstelsel kan beschouwd worden als een serie opeengestapelde computers, die met elkaar doorverbonden zijn. Elke computer verzorgt zijn eigen randapparatuur. Bij de mens zijn dat organen of orgaangedeelten. Elk orgaan(gedeelte) heeft zo zijn eigen computer en andere orgaan(gedeeltes), waarmee het kan communiceren.
Als een orgaan uit de buikholte of borstruimte communiceert met een gebied op de huid heet dat een viscero-cutane reflex. Omgekeerd heeft een impuls van een huidgebied, die een reactie oproept in het bijbehorende orgaan (gedeelte) een cutano-viscerale reflex.
In het levende organisme is dit niet gemakkelijk te zien. Een uitzondering vormen de doorzichtige glasaaltjes. In een aantal onderzoeken bij glasaaltjes heeft de Deen Wernøe in de jaren 1920-1936 deze viscero-cutane en cutano-viscerale reflexen laten zien.
Maar een mens is geen glasaaltje.
De fysiotherapie maakt desondanks al vele jaren gebruik van het bestaan van deze verbindingen en reacties, alsof ze ook werkelijk zijn aangetoond. Een complementaite techniek als neuraaltherapie en mogelijk ook acupunctuur doet dat ook al meer dan honderd jaar.
In 1962 publiceerden de duitse hoogleraren Hansen en Schliack een indrukwekkend naslagwerk: Segmentale Innervation. Ihre Bedeutung für Klinik und Praxis. Uitgave Georg Thieme Verlag te Stuttgart. Daarin zijn alle op dat moment bekende publicaties samengevat en beschreven.
In 1966 publiceerde de gynacoloog professor Kloosterman in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een artikel over "Buikwandpijn", een variant van buikpijn. Lees meer.
Deze website is een particulier initiatief zonder winstoogmerk en zonder relaties met commerciële behandelaars.
De doelstelling is het verspreiden en inzichtelijk maken van wetenschappelijke informatie over chronische pijn.
De initiatiefnemer(s) willen behulpzaam zijn bij publicatie van (semi) wetenschappelijke artikelen en het begrijpelijk maken voor niet-deskundigen
Wetenschappelijke artikelen worden voor zover mogelijk en toegestaan op een wetenschappelijke pagina weergegeven.
Veen PHE van der, Martens EP. Viscerocutaneous reflexes with abdominal wall pain: A study conducted in 1981 on pregnant women from a general practice. Thermography international. 2013;23(2): 56-63
Available at:
http://www.uhlen.at/thermology-international/index.php
Veen PHE van der. Viscero-cutaneous reflexes in relation to abdominal and pelvic pain. A study from 1982 in females with IUD insertions. Thermography international. 2013;23(3): 87-92
Available at:
http:// www.uhlen.at/thermology-international/index.php
Veen PHE van der. Infrared thermography for pain influenced by a Xanthine derivative: An attempt to assess chronic pain objectively.
Thermology international Vol 24 (2014), No. 2: 39-48
Available at:
http://www.uhlen.at/thermology-international/index.php
Abdominal Wall Pain:
Veen PHE van der. Effects of Placebo Measured by Infrared Thermography.
Thermology international 2014, 24(4) 157-165
Available at:
http://www.uhlen.at/thermology-international/index.php
Uitgaande van het begrip "Buikwandpijn" strekte het onderzoeksveld zich uit tot andere plaatsen van chronische pijn, de veronderstelde meet- en diagnostiekmogelijkheden, (regel) processen ter plaatse en de mogelijke relatie met het ontstaan van Dystrofie (CRPS) .
Copyright © All Rights Reserved Chronic-pain-science foundation.